Latest news in interior design and interior architecture

News stories about and modern office furniture and cool office design in Hull and beyond.

46. Retro-cool within the Workplace - by Hannah Craggs - sourced from RFD

Retro-cool within the Workplace
Retro-cool within the Workplace - contemporary interior architecture
Retro-cool within the Workplace - interior design and architecture

Retro-cool features within the office are back, but did it ever really go away? Here at RFD we like to push the boundaries and we think our latest project for SGSco showcases this perfectly. With classic silhouettes and bold colours, we have used this mid-century fashion to create a cool office feel. Looking back with nostalgia and paying homage to the styles that were popular in the past. See SGSco IT department on our Work page for more photography from this project.

Retro-cool within the Workplace - contemporary office fit out

45. Offices within offices - by Hannah Craggs - sourced from Dezeen

Offices within offices
Offices within offices - contemporary interior architecture
Offices within offices - interior design and architecture

British studio MoreySmith have connected a 20th-century listed building to an adjacent 90’s property, linking them with a 13 metre long timber and steel bridge which crosses a central atrium with a glazed roof - originally an external courtyard. The atrium includes cafe’s, a bar and informal working areas. Using a mix of vintage and contemporary detail, this unique central social space has been created, with creative studios, meeting rooms, balconies and stairways.

Partitions and suspended ceilings have been removed to expose the original brickwork and the space as been opened up dramatically offering spectacular views of the city. Reclaimed scaffolding boards and cast-concrete tiles have been used to create flooring, and reclaimed factory lights have been fitted to the interior - to reference Dublin’s industrial heritage. Bespoke signage and graphics have been integrated to celebrate Primark’s heritage and to ensure the business looks vibrant and interesting to future fashion buyers and merchandisers.

Offices within offices - contemporary office fit out

44. Simon Morasi’s Strain chair for furniture brand Prostoria - by Hannah Craggs RFD - sourced from Dezeen

Simon Morasi’s Strain chair for furniture brand Prostoria
Simon Morasi’s Strain chair for furniture brand Prostoria - contemporary interior architecture
Simon Morasi’s Strain chair for furniture brand Prostoria - interior design and architecture

Design company D/DOCK recently completed a new office space for Google in Amsterdam. It was inspired by the concept of the garage where the founders started Google. There are many quirky elements throughout to demonstrate this era; from graffiti walls to exposed ceilings. Existing furniture was refurbished and re-used to bring sustainability into the design. Each floor has its own cave in which general facilities such as meeting rooms are situated, and the neighbourhoods surround the central caves. Every work place is adjacent to the window, giving all employees a 180 degree view of the city. The layout allows them to communicate and work together, but also gives everyone personal space. “It is a place that makes the employee perform better by offering a work environment that meets their needs”. “Happiness, comfort, flexibility, relaxation, well balanced nutrition, exercise, daylight, fresh air and visual stimulation are some of the fundamentals that makes this office a healthy one”. There is a Healthy Food program to ensure a well-balanced meal for employees and a gym, meditation room and desk bikes to be used by the staff.

Simon Morasi’s Strain chair for furniture brand Prostoria - contemporary office fit out

43. Primark International HQ in Dublin - by Hannah Craggs RFD - sourced from Dezeen

 Primark International HQ in Dublin
 Primark International HQ in Dublin - contemporary interior architecture
 Primark International HQ in Dublin - interior design and architecture

Designer’s; British studio MoreySmith have connected a 20th-century listed building to an adjacent 90’s property, linking them with a 13 metre long timber and steel bridge which crosses a central atrium with a glazed roof - originally an external courtyard. The atrium includes cafe’s, a bar and informal working areas. Using a mix of vintage and contemporary detail, this unique central social space has been created, with creative studios, meeting rooms, balconies and stairways. Partitions and suspended ceilings have been removed to expose the original brickwork and the space as been opened up dramatically offering spectacular views of the city. Reclaimed scaffolding boards and cast-concrete tiles have been used to create flooring, and reclaimed factory lights have been fitted to the interior - to reference Dublin’s industrial heritage. Bespoke signage and graphics have been integrated to celebrate Primark’s heritage and to ensure the business looks vibrant and interesting to future fashion buyers and merchandisers.

 Primark International HQ in Dublin - contemporary office fit out

42. Inside Google’s new Amsterdam Office - by Hannah Craggs RFD - sourced from Dezeen

 Inside Google’s new Amsterdam Office
 Inside Google’s new Amsterdam Office - contemporary interior architecture
 Inside Google’s new Amsterdam Office - interior design and architecture

Design company D/DOCK recently completed a new office space for Google in Amsterdam. It was inspired by the concept of the garage where the founders started Google. There are many quirky elements throughout to demonstrate this era; from graffiti walls to exposed ceilings. Existing furniture was refurbished and re-used to bring sustainability into the design. Each floor has its own cave in which general facilities such as meeting rooms are situated, and the neighbourhoods surround the central caves. Every work place is adjacent to the window, giving all employees a 180 degree view of the city. The layout allows them to communicate and work together, but also gives everyone personal space. “It is a place that makes the employee perform better by offering a work environment that meets their needs”. “Happiness, comfort, flexibility, relaxation, well balanced nutrition, exercise, daylight, fresh air and visual stimulation are some of the fundamentals that makes this office a healthy one”. There is a Healthy Food program to ensure a well-balanced meal for employees and a gym, meditation room and desk bikes to be used by the staff.

 Inside Google’s new Amsterdam Office - contemporary office fit out

41. Inside Facebook’s new HQ - by Hannah Craggs RFD - sourced from Design Week

 Inside Facebook’s new HQ
 Inside Facebook’s new HQ - contemporary interior architecture
 Inside Facebook’s new HQ - interior design and architecture

Facebook staff have begun moving into their new offices in California, designed by Frank Gehry, which have been designed as “the largest open floor plan in the world”. The offices will house 2800 staff, and it incorporates a single room that fits thousands of people in; along with small spaces for collaboration. The building itself has a very simple design, and is made to feel like a work in progress; to show “how much left there is to be done is their mission to connect the world”. The interior features artwork and installations throughout, and the building also features a 4ha rooftop park with walking trails and outdoor work spaces.

 Inside Facebook’s new HQ - contemporary office fit out

40. Victoria Plumb Headquarters - by Alex Jenneson - sourced from RFD

Victoria Plumb Headquarters<